Visie & Werkwijze

Visie & Werkwijze

Kernwaarden; veilig, gezellig, speels, vertrouwd en liefdevol. 

Kinderen laten opgroeien in hun veilige en vertrouwde omgeving, dit vormt de basis van een gezonde positieve opvoeding. Ik werk vanuit de gedachte dat elk kind uniek is. Elk kind ontwikkelt zich in zijn eigen tempo en op zijn eigen manier, een kind hoeft niet perfect te zijn. Elk kind verwonderd zich, ontdekt, ziet en leert door ervaringen, elk kind is anders, elk kind is uniek. 

Individuele begeleiding en persoonlijke aandacht en het werken in een kleine groep vind ik belangrijk. Op deze manier kan ik vraag gestuurde en op maat gerichte individuele zorg bieden. Door middel van mijn handpop besteed ik veel aandacht aan de sociaal-emotionele ontwikkeling, met name de taalontwikkeling. Dit is een zeer belangrijke competentie en van zeer groot belang voor het verdere leven van een kind. 

Er is veel ruimte voor creativiteitsontwikkeling. Mijn inspiratie komt van Loris Malaguzzi grondlegger van nieuwe pedagogiek. De kindercentra van Reggio Emilia werden in 1991 uitgeroepen tot de beste ter wereld naar de ideeën van Loris Malaguzzi.
Kinderen veel zelf laten doen. Inspiratie haal ik uit Maria Montessori. 

Het ontwikkelen van een warme, open relatie met kinderen gebaseerd op gelijkwaardigheid, wederzijds respect en liefde, waardoor kinderen kunnen opgroeien tot zelfstandige en weerbare mensen. Inspiratie haal ik uit Thomas Gordon.

Werkwijze

Ik ga uit van de belevingswereld van kinderen en ben alert op alle ontwikkelingsgebieden en de wijze waarop het kind zich ontwikkelt, zowel individueel als in een klein groepje. Een gezellige huiselijke sfeer, een veilig pedagogisch klimaat en een goede verzorging vormen de basis. Door planmatig te werken creëer ik veiligheid en betrouwbaarheid. Ik speel met de kinderen mee, volg hun belangstelling, help de kinderen hun plannen te realiseren, stel vragen en zorg voor een juiste balans tussen samen en alleen, rust en uitdaging.

In de eerste plaats begint alles vanuit het vertrouwen en het gevoel van veiligheid, dit vormt de basis voor de verdere ontwikkeling van een kind. Een gezonde, veilige en vertrouwde omgeving waarin zij zich gerespecteerd voelen ongeacht hun culturele achtergrond, sekse en eventuele beperking. Met mijn handpop stimuleer ik op een speelse wijze alle ontwikkelingsgebieden. 

In het bijzonder besteed ik meer aandacht aan de spraak en taalontwikkeling. Ik oefen met verschillende spelvormen waarbij de kinderen interactief bezig zijn. Contact met de ouder(s) vind ik erg belangrijk, tenslotte zijn zij de belangrijkste personen in het leven van een kind. Ik houd een IKKE boek bij in de vorm van een portfolio waarin de leuke werkjes, tekeningen en foto’s komen te staan. Er wordt een schriftje bijgehouden welke is bedoeld om belangrijke ontwikkelingen in op te schrijven. Op deze manier kunnen ouders lezen wat hun kind die dag allemaal heeft beleeft. 

Ook is er ruimte voor de ouders zelf hun bevindingen in het schriftje op te schrijven. Wekelijks worden er foto's van uw kind via mail of app opgestuurd zodat u als ouder direct van alle ontwikkelingen op de hoogte blijft. Meerdere malen per jaar vindt er een observatie plaats volgens het Kiki Kindvolgsysteem en of het signaleringsinstrument Pientere Peuters. De observatie zal tijdens een persoonlijk gesprek worden besproken. 

Wij staan voor een warme overdracht richting de basisschool.

Klik hier voor mijn:


Vaktijdschrift "Kinderopvang"

In het December nummer van het vaktijdschrift "Kinderopvang" stonden wij met een heel mooi artikel in de rubriek "mijn Passie" over de professionalisering in de gastouderopvang. 

Hier zijn wij natuurlijk heel erg trots op. Met dit stukje hopen wij de gastouderopvang op een mooie, positieve en inspirerende manier op de kaart te hebben gezet.
Foto vaktijdschrift 1
In het Januari/Februari nummer stonden wij wederom in het vaktijdschift "Kinderopvang". Nu met een artikel over het VVE programma Kiki Kansen in Kinderen.
Foto vaktijdschrift 2

Modderdag 2018

Kinderen mogen bij ons vies worden, maar vooral op deze dag waarin spelen, voelen, ruiken zien, ontdekken maar vooral ook plezier maken met water en modder centraal staat. Er staan een tal van activiteiten op het programma, zoals modder grabbelen, heksensoep maken, modder painting, modder schilderen, modder glijden en touwtrekken.

Zie hieronder een artikel ui het "Noordhollands Dagblad".
  
“Zaandijker kinderen genieten dagje eerder van Modderdag’’
Door Bianca dos Anjos Vieira - 26-6-2014, 17:26 (Update 26-6-2014, 17:26)                 
                            
ZAANDIJK - Glijden in de blubber, heksensoep maken van zand en water en grabbelen in de smurrie. De kinderen van Pip & Syl Kinderopvang en Gastouder Zaandijk konden zich donderdagmiddag op het speelveld naast basisschool de Werf in Zaandijk alvast naar hartenlust uitleven en zichzelf vies maken met heel veel prut. Vandaag is het namelijk Nationale Modderdag.

National Mud Day is overgewaaid vanuit Nepal en is bedoeld om kinderen dichter bij de natuur te brengen. Veldwerk Nederland heeft de Modderdag vorig jaar in Nederland geïntroduceerd om ook hier kinderen een positieve ervaring met de natuur mee te kunnen geven. Tijdens deze dag zijn heel veel kinderen via natuurorganisaties, basisscholen en kinderopvangcentra door het hele land tegelijkertijd actief bezig met water en zand. Ze ontdekken wat modder is en hoe ze ermee kunnen spelen. Voor deze tweede Nederlandse editie van het evenement is gekozen voor het thema sport en spel, met een knipoog naar het WK voetbal.

Eerder

Bij kinderopvang Pip en Syl en Gastouder Zaandijk besloten ze om de Modderdag een dagje eerder te houden. “Op vrijdag zijn er niet zoveel kindjes op de opvang’’, vertelt gastouder Sylvia Loggen van Pip & Syl. “Ik vind het een geweldig evenement om aan mee te doen en om zoveel mogelijk kinderen mee te kunnen laten genieten van deze belevenis hebben we het maar een dagje eerder gedaan. De kinderen genieten overduidelijk en ze zijn niet bang om zichzelf vies te maken, daar gaat het om.’’

Sandra Rijkers van Gastouder Zaandijk is het helemaal met Sylvia eens. “Kinderen mogen tegenwoordig bijna niet meer vies worden, dan is zo een Modderdag toch heerlijk. We hebben dit jaar besloten om er samen aan mee te doen en met meerdere kinderen is het ook meteen een stuk gezelliger. De kinderen vinden het wel leuk. Ze zijn lekker aan het spelen in ieder geval.’’

Isabella Corona (5) uit Zaandijk is druk in de weer met emmers, stokken en een hoop smurrie. “We maken heksensoep’’, vertelt Isabella.

“Ik vind het helemaal niet erg om vies te zijn. Ik heb net een lichtje uit de ton met modder gegrabbeld en ik ga zo naar de glijbaan. Die vind ik het leukste. Ik wil elke dag wel zo buiten spelen.’’

VVE programma KIKI kansen In Kinderen

Kiki staat voor Kansen In Kinderen en is een stimuleringssprogramma voor elk kind. Bij Kiki draait het om het creëren en grijpen van ontwikkelingskansen. Kiki is een beertje en tevens het vriendinnetje van Pip. Samen beleven zij in de opvang allerlei avonturen en worden de kinderen uitgedaagd om te onderzoeken en te ontdekken.

De ontwikkelingsgebieden die centraal staan bij Kiki zijn;
  • Motorische ontwikkeling
  • Sociaal- emotionele ontwikkeling
  • Spraak en taalontwikkeling
  • Rekenprikkels.

Pientere Peuters

Pientere Peuters is een signaleringsmethode voor kinderopvangorganisaties en bij vroegschoolse educatie ten behoeve van het vaststellen van een ontwikkelingsvoorsprong. De methode geeft handvatten voor de benadering van ouder en kind en inzicht in materiaal. 
  • De voordelen van het werken met deze tool zijn;
  • Peuters krijgen aanbod op maat en uitdaging.
  • Ouders krijgen tijdig informatie en kunnen ondersteund worden in schoolkeuze en opvoeding.
  • Het materiaal wordt positiever bekeken.
  • Er is een betere overdracht naar school mogelijk.
Dankzij deze methode is het veel gemakkelijker om kinderen en ouders te ondersteunen richting basisschool.

Villa Joep het fonds tegen Neuroblastoom kanker

Een gezond kind heeft wel 10.000 wensen, een ziek kind maar één. 

Villa Joep is een fonds tegen Neuroblastoom kinderkanker. Neuroblastoom is een vorm van kanker die vrijwel alleen voorkomt bij kinderen tussen de 0 en 5 jaar. De overlevingskans is helaas nog altijd 30 procent. 100 procent van alle donaties gaat rechtstreeks naar onderzoek. Daar is Villa Joep echt uniek in. 

Jaarlijks zet ik mij in door verschillende acties te organiseren om dit prachtige goede doel te ondersteunen.
Share by: